three.wishes Администратор
Име : Юлияна Години : 29 Брой мнения : 12 Репутация : 0 Местожителство : Варна
| Заглавие: Крадецът на книги / The book thief (Маркъс Зюсак / Markus Zusak) Нед Сеп 19, 2010 6:51 am | |
| Крадецът на книги / The book thief Главният герой в романа е малката Лизел, която среща Смъртта точно три пъти, загубва семейството си и получава ново такова, крие евреин в мазето и му подарява тринайсет подаръка, докато е болен, научава се да чете и краде книги, защото именно те й помагат да оцелее във времето, в което е принудена да съществува. Книгата може би е детска, или поне общото мнение е такова, на мен не ми се стори така. Тя кара да се замислиш не само за силата на словото, не само за войната, не само за това, което стои зад думата „живот“. Тя е от онези истории, които имат толкова истински и живи герои, че остават да съществуват в главата ти, дълго след като си затворил и последната страница. И да, тя е от тези книги, които неизбежно затваряш с навлажнени очи.
Не познавах Зюсак до този момент, но съм приятно изненадана от увлекателния му стил и необичайни сравнения. Много добър език. Освен това ми хареса и променената гледна точка. Този път не евреите бяха основната жертва на Хитлер, в тази книга страдащите бяха германците с техните семейства и всички онези обикновени хора, които не успяват да живеят нормално, загубват синове и бащи на фронта, а твърде голяма част от тях завършват земния си път като прашни мишки в руините на собствените си мазета.
Но преди всичко това е роман за две германски деца, които оставят плюшено мече в кабината на разбит самолет, за да не умре сам и уплашен англичанинът, който току-що е бомбардирал града им.
„Крадецът на книги“ някак кореспондира с „Нощ в Лисабон“ на Ремарк – има много болка, страх и ужас, но въпреки това те са повече като фон, на който изпъкват парченцата щастие и малките удоволствия.
"Възхитителен и бляскав роман, от онези, които могат да променят живота ти завинаги. Той ще спечели сърцата на милиони читатели, защото в него се разказва за това как книгите стават съкровища. И защото по този въпрос не може да има спор."
Анотация:
Ню Йорк Таймс
ЕТО ЕДИН МАЛЪК ФАКТ - ТИ ЩЕ УМРЕШ.
Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта.
Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
ТОВА Е РАЗКАЗ ЗА:
едно момиче
*
известен брой думи
*
един акордеонист
*
няколко фанатични германци
*
един еврейски юмручен боец
*
и много кражби
И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО!
СМЪРТТА ЩЕ ПОСЕТИ КРАДЕЦА НА КНИГИ НА ТРИ ПЪТИ!
Още произведения на Маркъс Зюсак: * Bridge of Clay (2011) * The Book Thief (2008) * When Dogs Cry () (sequel to Fighting Ruben Wolfe; published in USA as Getting the Girl)[8] * The Messenger (2002) * Fighting Ruben Wolfe (2001) * The Underdog (1999)
Маркъс Зюсак / Markus Zusak | |
|